Az YZ Intézetről...

Üdvözlünk az YZ Intézetnél

Kolozsvár évtizedek óta az erdélyi magyar ifjúság centruma. Több mint 15000 magyar egyetemista, több ezer magyar gimnazista, illetve fiatal család otthona, az erdélyi magyar közösség egyik fontos bázispontja. Az erdélyi magyarság identitásreprodukciójának szempontjából nem mindegy, hogy alakul az elmúlt évtizedben itt letelepedett és az ezután ide költöző magyar fiatalok nemzethez és anyanyelvhez fűződő kapcsolata. Feladatunk a külhoni magyar közösségek és a magyar nemzetközösség közti ifjúságpolitikai, társadalmi, gazdasági és kulturális kapcsolatok feltérképezése és kutatása.

Küldetésünk

Az YZ Intézet intézményi hátterével kíván hozzájárulni a kolozsvári ifjúsági szervezetek projektmenedzsment-kapacitásának növekedéséhez. Stratégiai célja a kutatáson túl a kolozsvári millenniumi nemzedék kulturális, szellemi, ifjúsági és gazdasági programjainak összehangolása és támogatása. Az intézet civil, ifjúsági és tudományos partnerszervezetei szakmai fejlődését segíti elő, hálózatot épít, tudásközpontként szolgál, ezzel tehetséggondozási és közösségszervezési erőforrást szabadít fel.

MIK

A Magyar Ifjúsági Központ a kolozsvári tehetséggondozási programoknak és az ifjúságszervezési munkát végző civil szervezeteknek a szövetségéből született. Az ifjúsági szféra lebonyolító kapacitását az intézményi háttér biztosításával növeli. Célja a fent említett szervezetek munkájának segítése, képzése, legyen szó szakmai programokról vagy akár forráskeresésről. Szerepe többek között az, hogy felkarolja a fiatalok által megfogalmazott ötleteket és lehetőségei szerint segítse megvalósulásukat, fejlődésüket.


A Magyar Ifjúsági Központ közössége (2018 számokban): 1 közösségi tér, 70 szervezet, 320 rendezvény, 89 300 kedvezményezett, 9 446 A kártya-felhasználó, 2294 szervező és bevont önkéntes, 14 fiatal önkormányzati képviselő, 209 sajtómegjelenés, 216 000 Igen, tessék! magazin példány, 6847 Instagram-követő, 53520 Facebook-követő és 3118 aláírás a Minority Safepack támogatására.

Feladataink

Kolozsvár. Közösség. Jövő

YZ Intézet

Vannak ötleteid?

Segíthetünk valamiben?