Gyere le a blokk elé - 1989 előtt és után

A Gyere le a blokk elé! 1989 előtt és után rendezvényre november 22-én került sor a kolozsvári Central Áruház ClujHub termében. A konferenciát 15:00-kor Talpas Botond nyitotta meg, Grezsa Csaba első beosztott konzul és Csoma Botond parlamenti képviselő köszöntötte a teltházas közönséget. Grezsa családi beszélgetésekből emlékszik vissza a rendszerváltás korára, míg Csomában élesen élnek a korszak képei.

15:30-tól Barazsuly Viktória Adrienn, a Korzó Egyesület munkatársa tartott előadást a kolozsvári építészet, városkép alakulásáról Stukkódíszek helyett: szocmodern épített örökség címmel. Interaktív játékkal kezdte, amelyben a közönséget arról kérdezte, hogy az általa kivetített képeken szereplő épületek keleten vagy nyugaton találhatók. Majd a szocmodern és a szocreál építészet közötti különbségekről és hasonlóságokról beszélt. Előadásában arra is kitért, milyen a mai Marasti vagy Monostor negyedben tömbházlakónak lenni.

16 órától az előadás-sorozat Visky András dramaturggal folytatódott, akivel Kristály Bea rádiós szerkesztő beszélgetett. Visky gyermekkoráról, a művészettel való kapcsolatáról, szekus dossziéjáról, a megélt traumák feldolgozásáról mesélt. Amint kiderült, néhány éve kikérte a szekus dossziáját is, amely egy 1858 oldalas megfigyelési dosszié, 600 oldalnyi lehallgatással együtt. A Pornó című előadásában is hasonló traumát dolgoz fel, több mint 20 évig nem tudta leírni azokat az érzéseket, amelyeket a dosszié lapjai okoztak számára.

16:30-kor Péter László kolozsvári szociológus folytatta a konferenciát Meccsnézés a hegyen című előadásával. Pályája kezdetén szegénységgel és társadalmi problémákkal foglalkozott, később a sportszociológia kezdte foglalkoztatni. Elmondta, 1982 környékén a rendszer propagandisztikus okokból levette a nagy meccseket főműsoridőről. A sport akkoriban, akárcsak most is, nagyon fontos popkulturális termék volt. Ez a sajátos médiafogyasztási szokás megerősítette a lokális és az etnikai identitást.

Az ezt követő 10-15 perces szünetben a konferencia résztvevői megtekinthették az előtérben kihelyezett kiállítást. Az interaktív kiállításon egy ’90-es évek stílusát idéző szobába csöppenhettek az érdeklődők, amelyet régi bútorok, fotelek, szobadíszek ékítettek. A szoba tapétázott falain pedig kilenc fénykép szerepelt a mai kolozsvári utcaképekkel, amelyeket egy kiterjesztett valóság technológiát használó telefonos alkalmazás segítségével életre lehetett kelteni. A telefon kamerájának segítségével a fényképek helyén a forradalom videofelvételen rögzített részleteit lehetett megtekinteni.

17:30-kor Mit jelent ’89 mai szemmel? címmel vezetett kerekasztal-beszélgetést Borzási Sarolta a rendszerváltás „első szériás” felnőttjeivel, amelynek meghívottjai Jobbágy Júlia lelkész, Rácz Béla-Gergely egyetemi oktató, Geréd Imre vállalkozó és Fodor János történész, egyetemi tanár. Közös bennük, hogy a rendszerváltás után még nélkülözniük kellett, de kamaszkorukban már egy szabad világban szocializálódtak. Mindannyian másképp emlékeznek vissza a rendszerváltás utáni időszakra, viszont közös jellemző a tömbházban töltött gyermekkor és az első külföldi útjuk Magyarországra.

Az utolsó előadás 18:30-kor vette kezdetét. Tóth Eszter Zsófia társadalomkutató Szex és drog a szocialista időszakban című előadásában a szocializmus két nagy tabutémájáról beszélt. Ahogy elmondta, a szocializmus idején kevés volt a pornogáf tartalom, esetleg egy-két külföldről becsempészett magazin vagy kazetta állt rendelkezésre. A szexuális felvilágosításra kevés esélyük volt a fiataloknak, hiszen családon belül is tabunak számított a téma. A másik nagy tabutéma a kábítószer-fogyasztás volt, amit ’86-ban oldottak fel. Interjút készítettek szerhasználókkal, amelyből később könyv született Repülök a szerrel címmel. Akkoriban altatók kombinációjával értek el bódító hatást, vényhamisítással jutottak a gyógyszerekhez, majd később a máktea volt népszerűbb egészen a ’90-es évekig, akkor ugyanis bejött a kokain és a heroin.

A konferenciát egy állófogadás zárta, amelyen a résztvevőknek lehetőségük volt kapcsolatba lépni egymással és az előadókkal, ugyanakkor a kiállítás is mindvégig megtekinthető maradt.

A program a 30/30 eseménysorozat keretén belül valósul meg. Partnerek és támogatók: Romániai Magyar Demokrata Szövetség, Communitas Alapítvány, Nemzetpolitikai Államtitkárság, Miniszterelnökség, Kolozs Megyei Tanács, Pro Iuventute Egyesület.

Galéria