Önkormányzati felkészítő

Az YZ Intézet és az Kolozs megyei RMDSZ augusztus folyamán önkormányzati felkészítőt szervezett a kolozsvári és Kolozs megyei tanács RMDSZ-es jelöltjeinek.

A járványügyi intézkedéseket betartva, a képzésre az Iskola Alapítvány előadó termében került sor. A képzés céljai a következők voltak:a jelöltek a kapják meg azon alapismereteket, amelyek a képviseleti munkában segítségükre lesz; mélyítsék el és pontosítsák tudásukat a politikai közösségről, amely nevében a munkát fogják végezni; ismerjék meg azt a keretet, amiben dolgozni fognak, legyenek meg az alapinformációk, terminológiák, amelyek alapján bővíthetik tudásukat; építsünk csapatot, értékek és célok mentén, ezzel is erősítve az együttműködést.

A felkészítő augusztus 4. és 7. között egy 3 modulos alapképzésből, illetve augusztus 18. és 20. között egy 2 modulos kiegészítő képzésből állt. Az alapképzés alkalmai olyan témákat dolgoztak fel, amelyek elengedhetetlenek egy új vagy akár egy régi tanácsos munkájához, míg a kiegészítő képzés alkalmai további hasznos, érdeklődésfelkeltő és ismeret elmélyítő tudást közvetítettek. 

Az alapképzés első alkalma a Döntéshozatali mechanizmus a Szövetségben címet kapta, Borzási Sarolta előadásában. Az előadás keretében a résztvevők az RMDSZ-ről, mint politikai szervezeti keretről tanultak, áttekintve az alapszabályzatot, a testületeket és a döntéshozási folyamatokat.

A második alkalom az  Önkormányzati munka címet viselte, az előadó, Zsigmond József, aki  jogász, sepsiszentgyörgyi helyi tanácsos, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat ügyvezetője a jogi és közigazgatási alapokat, gyakran előforduló dokumentumokat, a bizottságok működését és a hivatalok szerepét, illetve feladatait ismertette. Az előadás egy Q&A-val egészült ki, amely címe: Önkormányzati munka Kolozsváron. A meghívottak: Csoma Botond, parlamenti képviselő, a Kolozs megyei RMDSZ elnöke és Oláh Emese, alpolgármester, a Kolozsvári RMDSZ elnöke voltak, a beszélgetést és a résztvevők kérdéseit Geréd Imre, volt kolozsvári tanácsos moderálta.

A harmadik előadás témája a Közszereplőnek lenni volt. Antal Karola, médiás és kommunikációs szakember viselkedéskultúráról, beszédtechnikáról, etikettről, öltözködési tippekről és a nyilvános megjelenésekről beszélt.

A kiegészítő képzés első alkalma az Érdekvédelem és érdekérvényesítés témát ismertette. Bethlendi András a dokumentálás és következetesség fontosságát emelte ki, valamint a jogi eszközöket a problémák, célok elérésére.

Az utolsó alkalom a Kolozsvár, lokálpatrióta címet kapta. Ezen belül Bethlendi András tartott városnézést, a jelölteknek mivel egy kolozsvári képviselőnek, lokálpatriótának fontos a városának ismerete. A belvárosi séta a régi utcanevek, legfontosabb épületek, intézmények megismerésére szolgált.

A felkészítőt a 15 tanácsos jelölt online is követhette, valamint az előadásokról videófelvétel is készült, így azok a későbbiekben is visszanézhetőek és hasznosíthatóak lesznek. A résztvevők visszajelzése alapján a felkészítő hasznosnak bizonyult és szívesen részt vennének további alkalmakon is. A következőkben az összeférhetetlenségekről, az adminisztratív folyamatokról, illetve Kolozsvár demográfiai képéről hallgatnának további előadásokat.