Szomszédok - Helyben segítünk a kolozsvári magyar időseknek!

Elindult a szomszedok.ro, koronavírus idejére létrehozott, a kolozsvári magyar időseket, magukra maradt, leginkább veszélyeztetett személyeket segítő platform, amely elsősorban a bevásárlásban, számlák kifizetésében, gyógyszerekiváltásban nyújt segítséget a regisztrált “segítőkön” keresztül. Ebbe a csoportba bárki csatlakozhat, aki amúgyis lejárna a boltba, ha közel van, és nem esne nehezére néhány alapvető élelmiszert beszerezni szomszédainak is. 

A platform elsődlegesen azt a problémát oldja meg, amellyel az elmúlt időszakban országszerte találkozhattunk: az idősek sajnos kijárnak a városba, van egy napi rutinjuk és fontos nekik, hogy rendezzék elintézni valójukat, mert nincs ki segítsen rajtuk; másfelől pedig helyben oldja meg az idősek problémáit, ezáltal visszahozva a szomszédolás hagyományát. 

Hogyan működik a szomszedok.ro?

  • A „segítő” regisztrál a szomszédok.ro oldalon. A személyazonosságát manuálisan ellenőrizni fogják a platform kezelői. Biztonsági okokból kérnek egy fotót az illető személyijéről. Amint elfogadták a regisztrációt, a „segítő” megkapja a saját negyedében élő segítségre szorulók listáját. Maximum öt embernek, családnak tud segíteni.
  • A segítségre szoruló regisztrálhat az oldalon, vagy felhívhatja a szomszedok.ro oldalon, a kapcsolat résznél megadott Kolozs megyei RMDSZ által működtetett telefonszámokat (10 és 17 óra között). A szövetség alkalmazottai bevezetik a rendszerbe és a negyedében lakó „segítőknek” értesítést küldenek arról, hogy egy új ember lett regisztrálva.
  • A segítőnek ajánlják, hogy kesztyűt és kézfertőtlenítőt vigyen magával, illetve amennyiben lehetősége van rá, maszkot is szerezzen be.
  • A „segítő” a vásárlás előtt egyeztet a vásárlási listáról és ennek áráról a segítségre szorulóval. A legjobb, ha a segítségre szoruló tisztázza, hogy maximum X összegű bevásárlás történjen, a „segítő” pedig ehhez tartja magát. 
  • A csomag kézbesítésekor a „segítő” felhívja a segítségre szorulót telefonon, hogy megérkezett a csomaggal. Ha lépcsőházba kell vinni, akkor felviszi és leteszi az ajtó elé, a kasszaszalagot a csomag tetejére helyezi, majd 3 métert hátralép. Ezután az idős személy ajtót nyit, elveszi a csomagot, a pontos pénzt pedig leteszi/kiteszi előre  az önkéntesnek. Továbbiakról pedig telefonon lehet egyeztetni.

 

Kezdeményezők: Talpas Botond, az RMDSZ Kolozs Megyei Küldöttek Tanácsának elnöke. A fejlesztést a Limitless Diversity Development vállalta; az adminisztrációt, az idősek felkutatását és a humán erőforrást a Kolozs megyei RMDSZ biztosítja, a kommunikációért pedig a Diversity Advertising felel. Az ifjúsági szervezetek bevonását a Magyar Ifjúsági Központ - YZ Intézet vállalta.

Kiemelt partnerek: Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum (KIFOR), Kolozs Megyei Magyar Diáktanács (KMDT), Pro Iuventute egyesület, Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ), Igen, tessék! egyesület, Paprika Rádió és Kolozsvári Rádió.