Erdélyi Politikai Iskola

Az Erdélyi Politikai Iskola képzéssorozat negyedik évfolyama indul októberben, amelyre olyan 18-36 év közötti erdélyi magyar fiatalok jelentkezését várják, akik érdeklődnek a politika iránt és hosszú távon saját közösségük alakítói, véleményformálói kívánnak lenni. A Mathias Corvinus Collegium a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) és a Magyar Ifjúsági Értekezlettel (MIÉRT) partnerségben szervezett ingyenes képzésére szeptember 16-ig lehet pályázni. A program nemcsak azok számára kínál kiváló lehetőséget, akik aktív közösségi és közéleti szerepvállalásra vágynak, de hasznos azoknak is, akiknek a munkájához fontos a politika érdekes világának behatóbb ismerete.
A hathónapos, négy hétvégét felölelő személyes alkalmakból, valamint e-learning-tananyagok feldolgozásából és beadandók készítéséből álló képzés során a résztvevők az elméleti tudásuk bővítése mellett gyakorlati tapasztalatokra is szert tehetnek. Az erdélyi magyar fiatalok számára kivételes lehetőségeket nyújt a kurzus, hiszen kötetlen formában beszélgethetnek magyar és külföldi politikai döntéshozókkal, valamint olyan támogató közösség részévé válnak, ahol a résztvevők a képzés elvégzése után is számíthatnak egymásra.
A felvételi háromfordulós, a jelentkezés a program honlapján keresztül történik, a részvételhez önéletrajz, motivációs levél, ajánlás és felsőfokú angol nyelvtudás is szükséges. „Jelenleg 60 főre tehető a végzett diákok száma. Az elmúlt három év tapasztalata azt mutatja, hogy a fiatalok körében igény van az Erdélyi Politikai Iskola által kínált praktikus politikai ismeretekre. A nemzetközi előadókat felvonultató, határon túli helyszíneken is zajló gyakorlatorientált képzések rendkívül népszerűek, hiszen a kis csoportokban – 15-18 fővel – működő magas színvonalú oktatás mellett a résztvevőknek szállást és ellátást is biztosítunk a programhétvégék során” – mondta Jáki Luca, az Erdélyi Politikai Iskola képzési koordinátora.
A magyar és angol nyelven zajló képzés tematikája négy pillérre épül: különböző készségfejlesztő tréningekre; politikai menedzsmentre (pártok működtetése, kommunikációs rendszerek és kampányok, közvélemény-kutatási módszertan, általános menedzsment, közkapcsolati és közösségi gazdálkodási kérdések megvitatása); hazai és külföldi gyakorló politikusokkal, szakértőkkel folytatott háttérbeszélgetésekre, valamint az e-learning alapú oktatásra.
Az Erdélyi Politikai Iskola képzéssorozat vendégelőadói között minden évben elismert hazai és külföldi szakértők, politikusok szerepelnek. Előadást tartott már többek között Novák Katalin, az
EMMI család- és ifjúságügyért felelős államtitkára; David Venter, Nelson Mandela volt kommunikációs főtanácsadója; Malcolm Gillies, a London Metropolitan Egyetem egykori rektora; Stephen J. Perkins, a London Metropolitan Egyetem volt dékánja; Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter; Orbán Balázs miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár; Frank Füredi, a University of Kent szociológus professzora; vagy Richard Hamilton, a Department for Business, Energy and Industrial Strategy stratégiai igazgatója.

A program 2020 október közepén Kolozsvárott indul, majd a bukaresti, sepsiszentgyörgyi és budapesti alkalmak a következő évben folytatódnak, az utolsó képzési hétvégére 2021 áprilisában kerül sor. Amennyiben a vírushelyzet a személyes alkalmak megtartását nem teszi lehetővé, a képzés távoktatás formában valósul meg. Az érdeklődők 2020. szeptember 16-án éjfélig adhatják le jelentkezésüket. Az Erdélyi Politikai Iskoláról és a jelentkezés feltételeiről bővebb információ a képzés honlapján (erdelyipolitikaiiskola.mcc.hu) olvasható.

A programot a Pro Iuventute Egyesület és a Miniszterelnökség támogatja.