VIBE fesztiválkutatás 2022

Miért töltené az ember fiatalon egy fesztiválon az idejét azzal, hogy hosszú és unalmas kérdőíveket tölt ki, vagy éppen ő az, aki kérdezget? Hamarosan kiderül, ugyanis az idei Vibe fesztiválon újabb fesztiválkutatás került megszervezésre az YZ Intézet – Magyar Ifjúsági Központ és a Vibe Events Management együttműködésében. A Vibe esetében több szempontból is érdekes lehet egy kutatás, hiszen ez az a fesztivál, ahol Erdély minden szegletéből megfordulnak a fiatal generációk, így képet kaphatunk arról, hogy mit jelent számukra a fesztiválélmény, milyen szokásaik vannak, milyen igényekkel rendelkeznek. Emellett, előző kutatásokkal összevetve az eredményeket, arra a kérdésre is választ kaphatunk, hogy milyen változásokon mentek keresztül a világjárvány hozta nehéz időszak alatt, hogyan befolyásolta a vírus az életvitelüket, hozzáállásukat.

Az idei kutatás módszertana a 2019-eshez hasonlóan mintavétel szempontjából a hasonló helyzetű fesztiválkutatások tapasztalatait használta fel. A vizsgálat kérdőíves adatfelvételi módszert követett, véletlenszerű mintavételi eljárás alkalmazásával.

Szabó Júlia szociológus, a kutatás szakmai referense szerint a Vibe Fesztiválkutatás egyik legfontosabb célja feltárni, hogy a fesztivál, mint szocializációs tér milyen hatással van a fiatalokra. Továbbá vizsgáltuk a fiatalok politikai, kulturális és szabadidős tevékenységét, pártszimpátiáját, illetve a fiatalok fesztiválokhoz fűződő viszonyát. A kérdőíves lekérdezés kiterjedt a fesztivál-látogatók családi, iskolai hátterére, fogyasztói, kommunikációs és kulturális státusára, illetve a fesztivállal kapcsolatos elégedettségre is.

A lekérdezés naponta 10–22 óra között zajlott négy helyszínen és három idősávban, így a fesztivál teljes időtartamát lefedte. Jelenleg 547 kitöltött kérdőív áll feldolgozás alatt. A kutatás szakmai referense Szabó Júlia szociológus. Az adatgyűjtésen 22 kérdezőbiztos és 2 koordinátor dolgozott a fesztivál ideje alatt. Farkas Paula koordinátor úgy érezte, hogy egy 80 000 embert megmozgató fesztiválon egyszerre volt kihívás és egy nagyszerű élmény koordinálni az idei kutatást.